Kırmızı Et / Sağlık

Sağlıklı Yaşam

Kırmızı Etin Faydaları

  1. Kırmızı et kreatin, B6, B12 ve D vitaminlerini içerir.
  2. İçerdiği besinler kısa sürede enerjiye dönüşerek vücudun zinde kalmasına destek olur. Özellikle kreatin ve protein bakımından zengin olması sayesinde kas yapımını destekler Bu nedenle spor ve diyet yapanlar için önemli besin kaynağıdır.
  3. İçeriğindeki Omega-3 yağları kalp sağlığını korumaya yardımcıdır.
  4. Kırmızı et ve suyu 9 farklı amino asit, demir, çinko ve magnezyum gibi kemik sağlığı ve gelişimine faydalı mineraller bakımından oldukça zengindir.
  5. Demir açısından çok zengin bir besin kaynağı olduğu için anemiyi (kansızlık) engeller ve kan sağlığının korunmasını destekler.
  6. Selenyum açısından zengindir, kolon kanseri gibi ciddi hastalıklardan korunmaya yardımcıdır.
  7. İçerdiği B kompleks vitaminleri sayesinde saç, cilt ve göz sağlığını korur.

* İçeriğindeki bilgiler European Agricultural Fund For Rural Development ve Welsh Assembly Government tarafından onaylı ‘Red Meats&Nutrients’ dökümanından derlenmiştir.

 

Taze Et

  • Kolay bozulabilir bir besin olduğu için alışverişte etinizi en son almaya dikkat edin.
  • Hemen tüketmeyecekseniz +4 derecede buzdolabında veya -18 derecede dondurucuda saklayın.
  • Buzdolabında saklanan eti açmadığınız takdirde raf ömrünün sonuna kadar tüketebilirsiniz.

 

Et Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • İnsanlarda hastalanma riski yaratmaması ve besleyici olabilmesi için hayvanların kesilmeden önce mutlaka veteriner hekim muayenesinden geçmiş olduğunu bilmemiz gerekir. Hayvanın kesiminin, parçalanmasının, soğutulmasının, ambalajlamasının ve paketlemesinin teknik ve hijyenik şartları taşıyan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca onaylanmış tesislerde ve uygun usullerle yapılmış olması çok önemlidir.
  • Et güvenilir yerden satın alınmalıdır.
  • Et uzun süreli muhafazaya bağlı olarak, yüzey rutubetini kaybetmiş ve kurumaya bağlı olarak donuklaşmış, koyu kahve veya kararmış olmamalıdır.
  • Etin kendine özgü kokusunun dışında ağırlaşmış kötü bir kokusu, ilaç kokusu veya dezenfektan kokusu olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Satın aldığınız ürünün son kullanma tarihi mutlaka kontrol edilmelidir.
  • Et ve et ürünleri satın aldıktan sonra mümkün olduğunca kısa sürede eve getirilmeli ve buzdolabında muhafaza edilmelidir.
  • Kaynağı belli olmayan markasız ürünler satın alınmamalıdır.

 

Etin Rengi Önemlidir

Oksijene maruz kalmamış (örneğin vakumla paketlenmiş) et bordo veya morumsu renktedir. Ortalama 15 dakikalık havayla temastan sonra etin rengi parlak kırmızıya döner. Buzdolabında 5 gün civarında saklandıktan sonra etin rengi kahverengiye dönebilir. Uzun süre bekleyerek kahverengiye dönmüş et bozulmuş olabilir, rengi dışında hoş olmayan bir kokusu ve yapışkan bir dokusu vardır. Eti tüketirken yapısına ve rengine dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

Derin Dondurucuda Saklama ve Çözdürme İşlemleri Nasıl Olmalıdır?

  • Etinizi hemen tüketmeyecekseniz derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
  • Et pişirilirken alüminyum folyoya temas etmemelidir. Pişirme esnasında oluşan yüksek sıcaklık folyo içerisindeki alüminyumun ete geçmesine neden olur. Bu durum insan vücudu tarafından tolere edilebilen vücut ağırlığı x 1 mg/Al limitini aşmanıza sebep olacağı gibi sağlığınıza da zarar verebilir.
  • Dondurulmuş etinizi, en çok 1 yıl içerisinde tüketmeye dikkat edin.
  • Dondurulmuş ürününüzü buz dolabı koşullarında ( +4 ˚C) yavaş yavaş çözündürmeniz sağlıklı olacaktır. Pişirme işleminden yaklaşık 24 saat kadar önce buzdolabının alt raflarına almanız çözünmesi için yeterli bir süredir.( Bu süre gıdanın boyutlarına bağlı olarak daha kısa ve ya uzun olabilir.)
  • Dondurulmuş eti bir sefer çıkartıp çözdürdükten sonra, kesinlikle tekrar dondurmayın. Çözülmüş eti en kısa zamanda tüketin.

 

İyi Bir Et Nasıl Pişirilir?

Öncelikle Bilmeniz Gerekenler;

  • Lezzetli bir yemek için iyi bir malzeme gereklidir. Malzemeniz kötü ise lezzetli ve sağlıklı bir yemek yapmanız çok zordur. Bu nedenle et yemeğinizde öncelikle etinizin iyi olması gereklidir.
  • Gıda güvenliği açısından et ürünleri pişirilmeden önce yıkanmamalıdır.

Marinasyon Nasıl Yapılmalı?

Marinasyon; yağ, baharat, tuz, sarımsak, süt gibi ek malzemelerle etin harmanlanarak bekletilmesi ve etin daha da lezzetlenmesi işlemidir. Eti pişirmeden önce, dilediğiniz baharatlarla hazırladığınız karışımın içinde en az 1 saat kadar buzdolabında bekletirseniz, lezzetine lezzet katarsınız.

Et Mühürleme Nedir?

Etin lezzeti içinde hapsolan suyundadır. En basit tanımı ile mühürleme; etin sıvısını yani lezzetini içine hapsetme işlemidir. Yüksek sıcaklıktaki bir tavada (döküm tava öneririz) etin her tarafını birkaç dakika pişirerek mühürleme işlemini yapabilirsiniz.

Shopping Cart